Zet je schrap; PHP 8 is eind november van start gegaan. PHP 8 bevat veel nieuwe functies en prestatieverbeteringen. Dit betekent ook dat ontwikkelaars de website software moeten aanpassen om de website compatibel te maken met de nieuwe PHP versie.

Moet ik direct upgraden naar PHP 8?

Het is niet nodig om direct over te gaan naar PHP 8. Omdat PHP 8 nog heel nieuw is, zijn de meeste website systemen nog niet klaar voor PHP 8. Veel websites maken gebruik van CMS systemen zoals Helder, WordPress, Joomla en Drupal. Wanneer je website hiermee gemaakt is, maakt jouw website vaak ook gebruik van plugins. En een groot aantal plugins en thema’s zal niet meteen compatibel zijn met PHP 8. De CMS systemen, plugins en thema’s kunnen nog enige tijd onverwacht gedrag vertonen of zelfs een fatale foutmelding geven. Daarnaast biedt PHP 8 geen voordelen wanneer de systemen niet speciaal zijn aangepast voor de nieuwste PHP versie.

Wanneer ik upgrade naar PHP 8, welke problemen kan dit veroorzaken voor mijn website?

Alle versies die aan PHP 8 vooraf zijn gegaan zijn erg fouttolerant. Deze PHP versies zorgen ervoor dat de code en dus jouw website blijft draaien, zelfs wanneer er foutjes zitten in de code. Hier is vaak veel kritiek op omdat er hierdoor ook veel slechte code geschreven kan worden die toch werkt. PHP 8 brengt hier verandering in en is veel strenger dan de voorgaande PHP versies. PHP 8 zal veel strikter naar de code kijken waardoor de ontwikkelaar geforceerd wordt tot betere code. Fouten die voorheen resulteerden in meldingen, zullen in PHP 8 resulteren in waarschuwingen. Fouten die voorheen resulteerden in waarschuwingen, zullen in PHP 8 resulteren in foutmeldingen. Dit zorgt er voor dat software die al ontwikkeld is, waarschijnlijk zal breken wanneer het geüpgrade wordt naar PHP 8.

Wanneer ik upgrade naar PHP 8, welke voordelen heeft dit voor mijn website.

Naast een groot aantal nieuwe functies is JIT Compiler de belangrijkste nieuwe feature. Deze functionaliteit kan in bepaalde situaties een grote performance boost geven.

Net als in de naam, in JIT (Just-In-Time Compiler), wordt een programma gecompileerd in de machinecode vlak voordat het wordt geïmplementeerd. Deze functie introduceert een significante prestatieverbetering, maar de echte vraag is; zou het veel verschil maken in live websites zoals een Helder of WordPress website?

– JIT-compatibele code zou worden uitgevoerd door de CPU zelf, wat de berekening snelheid zeker zal verbeteren. Echter websites zoals Helder of WordPress zijn afhankelijk van Database Optimalisatie, TTFB, HTTP Requests en andere factoren. We kunnen dus niet zeggen dat live-web apps zoals WordPress een aanzienlijke verbetering van de snelheid en prestaties zullen laten zien.

Conclusie – welk effect heeft PHP 8 op je website

PHP 8 is nog erg nieuw en veel systemen zullen nog niet helemaal klaar zijn voor PHP 8. Er wordt dus veel verstoring verwacht wanneer er nu geüpgraded wordt. Ontwikkelaars moeten de komende tijd hard werken om de software PHP 8 proof te maken. Wanneer je upgrade naar PHP 8 aan het einde van 2021 kan er zeer waarschijnlijk veilig geüpgrade worden en blijft jouw website goed draaien.

Zoals eerder vermeld zijn websites afhankelijk van Database Optimalisatie, TTFB, HTTP Requests en andere factoren. Een website kan dus niet eenvoudig profiteren van de nieuwe performance boostende JIT functionaliteit. Het upgraden naar PHP 8 zal voor een website dus waarschijnlijk niet direct veel performance boost opleveren.

PHP 8 biedt achter de schermen veel voordelen maar zal voor de eindgebruiker niet direct zichtbaar zijn. Doordat er risico bestaat op het breken van de website is het verstandig om niet direct te upgraden naar PHP 8.